У рамках правозахисної кампанії

      Для початку пропоную статтю про порядок адмістративного затримання особи, адже я впевнений, що у більшості із Вас були дискусії із правоохоронцями під час перевірки останніми Ваших документів. Отже, відповідно до листів Міністерства юстиції №18201-0-33-18 від 10.12.2010 «Щодо права міліціонера перевіряти документи, що посвідчують особу» та Міністерства внутрішніх справ України №121-1-2578 від 24.11.2010 «Щодо користування паспортом України» повідомляється, що законодавством України не встановлено обов«язку громадянам України мати при собі паспорт, водночас працівнику міліції надається право перевіряти у громадян при підозрі у скоєнні адміністративного правопорушення документи, що посвідчують їх особу, а також затримувати та тримати їх у спеціально відведених для цього приміщеннях для складання протоколу про адміністративне правопорушення та розгляду справи по суті, якщо ці питання не можуть бути вирішені на місці — терміном не більше ніж 3 години, а у необхідних випадках для встановлення особи і з»ясування обставин правопорушення — не більше ніж 3 доби, про що письмово повідомляється прокурору протягом 24 годин з моменту затримання. Крім того адміністративне затримання особи може бути оскаржено до вищестоячого органу (вищестоячій посадовій особі), прокурору, або суду.  
      У разі, якщо Ви зазнали незаконного адміністративного затримання з боку співробітників міліції, або інших осіб, котрі вправі здійснювати адмістративне затримання звертайтесь для захисту своїх прав до Чернівецької обласної громадської організації «Суспільних ініціатив», сайт організації www.si.org.ua, за контактами вказаними на сайті.

2 коментарі

Святослав Вишинський
За необхідності в разі відсутності документів правоохоронці можуть затримувати, довільно посилаючись на підозру у скоєнні порушення, про яке затриманому може бути невідомо — і якого могло не бути в природі. Довести або спростувати щось у такій ситуації затриманий не зможе щонайменше до моменту доправленя у відділ міліції.
Андрій Савінов
Безумовно, правоохоронці можуть затримати за підозру у скоєнні надуманого правопорушення. А чи будуть вони відповідати, у такому разі, залежить від кожного з нас! Адже вони ПРАВООХОРОННИЙ орган!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте